Hava Kaynaklı Isı Pompası
Isı pompaları; doğada mevcut olan ancak sıcaklığı düşük olduğu için kullanamadığımız enerjinin sıcaklığını yükselterek kullanmamızı sağlayan cihazlardır. Isı pompaları bu işlemi klimalardaki gibi soğutma çevrimi sayesinde gerçekleştirmektedir. Yani sistemde kompresör ve soğutucu akışkan devresi mevcuttur. Hava, su ve toprak doğada bulunan ve bedava olan yenilenebilir enerji kaynaklarıdır. Bu enerji kaynaklarından en kolay bulunanı havadır. Bu sebeple günümüzde ısı pompalarında en fazla hava kaynaklı ısı pompaları tercih edilmektedir. Hava kaynaklı ısı pompaları, dış ortam havasındaki ısıyı çekerek yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanır. Sistem soğutucu akışkan içeren kapalı bir devreden meydana gelir. Buharlaşma, sıkıştırma, yoğuşma ve genleşme adımlarından oluşan, termodinamik bir döngü oluşturulur.

Hava Kaynaklı Isı Pompası Çeşitleri
1. MONOBLOK HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI
Tek bir parçadan oluşan ısı pompası cihazlarıdır. Bu tip cihazlarda bina içinde ısı pompasına ait herhangi bir ünite bulunmaz , bütün parçalar dışarıda bulunan tek bir ünitede toplanmıştır. Monoblok ısı pompalarının montajında tesisat sistemi bu tür kullanıma uygun olmalıdır.
2. AYRIK TİP ( SPLİT ) HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARI
İki parçadan oluşan ısı pompası cihazlarıdır. Ayrık tip ısı pompalarında bir dış ünite birde iç ünite bulunur. İç ünite ile dış ünite arasında bakı boru bağlantısı yapılır. Monoblok ısı pompasına göre kurulumu daha zahmetlidir.
HAVA KAYNAKLI ISI POMPALARININ GENEL ÖZELLİKLERİ
Hava kaynaklı ısı pompalarında sabit bir COP değerinden bahsetmek imkansızdır , çünkü enerjinin alındığı kaynak olan havanın sıcaklığı sürekli değişkendir. Hava kaynaklı ısı pompalarının katalog değerlerinde yazan COP değerleri belirli laboratuar şartlarında elde edilmiş değerlerdir. Yapılan testler + 7 yada + 2 dış hava sıcaklığı ve + 35 C çıkış suyu içindir. + 35 C üzerindeki çalışmalarda COP değeri katalog değerlerinden daha düşük olacaktır. + 35 C çıkış suyu ile uygun dizaynlı yerden ısıtma ve duvardan ısıtma sistemleri ile istenen konfor sağlanabilir.